Vetelin logo.

  E-kirjojen lainaaminen

  Eepos-kirjastojen asiakkaiden käyttöön hankitaan e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Niitä voivat lainata ja varata kaikki, joilla on kirjastokortti johonkin Eepos-kirjastoon. E-kirjat palautuvat automaattisesti, joten niistä ei voi kertyä sakkoa. Halutessaan lainan voi kuitenkin palauttaa jo ennen eräpäivää. E-kirjoja ei voi uusia, mutta jos varauksia ei ole, e-kirjan voi lainata uudestaan. E-kirjojen tekstin kokoa voi muuttaa. Niihin voi tehdä omia kirjanmerkkejä ja kirjan sisällä voi tehdä hakuja haluamillaan sanoilla.

  Kirjoja pääsee selaamaan e-kirjapalvelussa. E-kirjoja voi lukea suoraan selaimessa, käyttää mobiililaitteille suunniteltua sovellusta tai erillistä lukuohjelmaa. Lukutapaa voi vaihtaa kesken laina-ajan. Yhdellä käyttäjällä voi olla kerrallaan korkeintaan 10 varausta ja 10 lainaa.

  E-kirjojen lukeminen ja kuunteleminen Ellibsin omassa sovelluksessa

  Sovellus on saatavilla sekä Applen älypuhelimille ja tableteille että Android-laitteille. Sovellus on ilmainen. Sovellus luo laitteelle kuvakkeen, jonka kautta palveluun pääsee suoraan. Omaksi kirjastoksi valitaan pudotusvalikosta Eepos. Sovellukseen kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Sovellus ei kirjaa käyttäjää ulos, vaikka laitteella tekisi välillä jotain muuta ja palaisi asiaan myöhemmin. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla sovellus kysyy, haluatko luoda Ellibs-tilin tai yhdistää aiemman tilin kirjastokortin numeroosi. Tämän voi tehdä, jos on aiemmin ostanut itse Ellibsiltä e-kirjoja ja haluaa, että ne näkyvät samassa paikassa kuin kirjastosta lainatut. Muussa tapauksessa voit ohittaa tämän.

  Lainauksen jälkeen äänikirjan tai e-äänikirjan voi halutessaan ladata omalle laitteelle ja käyttää sitä ilman verkkoyhteyttä.

  Selaimessa lukeminen

  Eepoksen e-kirjapalvelu on osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/eepos. Selaimessa lukemiseen ei tarvita lukuohjelmaa eikä muita tunnuksia kuin kirjastokortin numero ja pin-koodi sekä jatkuva verkkoyhteys. Osa tarjolla olevista kirjoista on pdf-muotoisia. Niitä ei voi lukea selaimessa. Nämä kirjat tunnistaa siitä, että niiden kohdalla ei ole vaihtoehtoa Lue selaimessa. Yksinkertaisinta on lukea niitä sovelluksessa, ks. yllä.

  Tästä linkistä saat tarkempia ohjeita selaimella lukemisesta ja palvelun käyttämisestä

  Erillisellä lukuohjelmalla lukeminen

  Tarvitaan Adobe-tunnus, lukuohjelma sekä kirjastokortin numero ja pin-koodi, verkkoyhteyttä tarvitaan vain kirjan lainaamisen ja lataamisen ajan. Lukuohjelmassa ei voi kuunnella äänikirjoja.

  Valitettavasti Kindlelle tai Windows-käyttöjärjestelmää käyttäville mobiililaitteille ei voi ladata näitä e-kirjoja. Adobe Digital Editions -lukuohjelmaa ei ole saatavissa Linux-koneille. Jos laitteessa kuitenkin on HTML5-tekniikkaa tukeva selain, kirjoja voi lukea suoraan siinä. Jos käytössä on Letto-lukulaite, sille voi ladata e-kirjoja Adobe Digital Editions -ohjelman kautta

  Jos lataat e-kirjoja omalle laitteelle ensimmäistä kertaa, sinun täytyy tehdä nämä asiat ennen kuin pääset lainaamaan ja lukemaan:

  Luo itsellesi Adobe-tili: E-kirjoissa käytetään suojauksia, jotta ne eivät leviäisi vapaasti verkossa. Adobe-tilin avulla voit valtuuttaa oman lukuohjelmasi niin, että se osaa avata suojatut kirjat. Kirjastokäytössä suojaukseen lisätään myös ”kello”, jonka avulla lainatut e-kirjat palautuvat itsestään eräpäivänä.

  Mene Adoben sivulle ja klikkaa yläreunasta Kirjaudu sisään ja sitten Hanki Adobe ID. Täytä lomakkeen kentät ja hyväksy käyttöehdot. Paina Rekisteröidy-painiketta.

  Asenna laitteellesi lukuohjelma

  Jos haluat lukea e-kirjoja tietokoneella, kannattaa ladata Adobe Digital Editions. Mikäli käytät älypuhelinta tai tablettia Bluefire Reader on hyvä valinta. Uusin Bluefire reader on aiheuttanut jumittamista joissakin Android-laitteissa, tilalle voi kokeilla Aldikoa tai Adobe Digital Editionsia.

  Tarkista mitä lukuohjelmaa laitteesi käyttää ja lataa se. Avaa lukuohjelma ja valtuuta se Adobe-tunnuksellasi. Tunnus on se sähköpostiosoite, jota käytit luodessasi Adobe-tilin.

  Mene Eepoksen e-kirjapalveluun. Voit selailla kirjoja ensin kirjautumatta, mutta kun haluat lainata ohjelma pyytää kirjautumaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Valitse laina-ajaksi 14 päivää tai 28 päivää. Paina Lataa koneellesi. Laina palautuu automaattisesti laina-ajan kuluttua loppuun. Lainan voi palauttaa jo aiemmin, jos ei sitä enää tarvitse.

  E-kirjojen palauttaminen lukuohjelmassa

  Jos saat kirjan luettua ennen laina-ajan loppua etkä tarvitse sitä enää, niin se kannattaa palauttaa, ei poistaa. Poistamalla kirja häviää vain omasta kirjastosta, mutta ei palaudu lainasta. Palauttaminen voi tapahtua vähän eri tavoilla riippuen laitteesta.

  Applen laitteissa Bluefire Readeria käytettäessä palauttaminen onnistuu seuraavasti: avaa kirja -> napauta keskellä ylhäällä, että saat valinnat esiin -> valitse Tiedot -> klikkaa palauta kohde.

  Samsungin laitteissa Bluefire Readeria käytettäessä palauttaminen onnistuu seuraavasti: avaa kirja -> napauta keskellä alhaalla, että saat valinnat esiin -> valitse sisällysluettelo/contents -> valitse tiedot/info -> valitse palaa/return

  Loading