Vetelin logo.

Lapset ja nuoret

Oikopolut sisältöön

Tervetuloa kirjastoon lapset ja nuoret!
Lukuseikkailu
Lukuliekki-peli
Kirjan paikka kirjastossa
Linkkivinkkejä

Asiakkaita lastenosastolla

Tervetuloa kirjastoon lapset ja nuoret!

Kirjaston hyllyt ja laarit ovat täynnä kutkuttavia satuja ja kertomuksia. Täältä löydät tarinoita prinsessoista ja hirviöistä, tietoa avaruudesta ja kaloista sekä ohjeita askarteluun, nikkarointiin ja kasvomaalausten tekemiseen.

Kirjojen lisäksi kirjastosta löytyy esimerkiksi musiikkia, tietokirjoja, sarjakuvia, mangaa, lehtiä, äänikirjoja, DVD- ja Blu-ray -elokuvia, digitaalisia pelejä ja lautapelejä. Katso verkkokirjastosta, mitä kirjoja ja muuta aineistoa Eepos-kirjastoista löytyy.

Kirjastoon voit tulla viettämään aikaa yksin ja yhdessä. Täällä voit lukea ja katsella kirjoja, selailla sarjakuvia ja lehtiä, pelata lautapelejä, etsiä tietoa internetistä, tutustua taidenäyttelyihin sekä osallistua satutuokioihin, joita järjestetään taas kunhan koronatilanne sen sallii.

Kirjastoon saa tulla kuka vain, täällä on jokaiselle jotakin. Aina voit kysyä apua henkilökunnalta!

Lukuseikkailu

Uusi Lukudiplomi Lukuliekki

Kirjaston lukudiplomi on uudistunut ja on nyt nimeltään Lukuliekki

Lukudiplomin tavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria kirjallisuuden pariin, ylläpitää lukuintoa sekä saada lapset nauttimaan hyvistä kirjoista ja tarinoista. Eepos-kirjastojen yhteinen lukudiplomi on uudistunut ja on nyt nimeltään Lukuliekki. Uudet materiaalit löytyvät Eepos-verkkokirjastosta.

Alakoulun ja esiopetuksen materiaalit
Yläkoulun materiaalit

Lukuliekki-peli

Lukuliekki-peli on suunniteltu innostamaan 3.-4. luokkalaisia lapsia lukemaan!

Lukuliekki-pelissä ryhmät kisaavat toisiaan vastaan siitä kuka on Eepos-kirjastojen alueen lukevin luokka. Myös Eepos-alueen ulkopuoliset luokat voivat pelata peliä.

Pelissä luokista / ryhmistä muodostetaan joukkue. Joukkueina lapset kilpailevat toisia Eepos-alueen joukkueita vastaan siinä, mikä luokka on alueen kovin lukija.

Jokaisesta peliin syötetystä luetusta kirjasta oppilas saa pisteitä. Pisteet lisätään luokan yhteispottiin. Huhtikuun loppuun mennessä eniten pisteitä keränneen luokan oppilaista tulee Lukuliekin Haltijoita. Voittajalle oman kotikunnan kirjasto järjestää juhlatilaisuuden sekä palkitsee oppilaat.

Lisäksi oppilas kerää kolikoita lukemalla kirjoja. Kolikoilla omalle pelihahmolle voi ostaa erilaisia lisäosia, kuten hiuksia, neniä ja torahampaita.

Pelissä tarkastellaan ainoastaan joukkueiden yhteistulosta. Kirjojen nimiä tai niiden määrää ei näe kukaan muu kuin oppilas itse sekä hänen opettajansa. Peli suhteuttaa kirjoista saadut pisteet oppilasmäärän mukaan, joten erikokoiset luokat ovat tasaväkisiä ja kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet voittaa.

Opettajalle:

Oppilaista ei tarvita muuta tietoa kuin etunimi (ja mahdollisesti sukunimen ensimmäisiä kirjaimia). Ainoastaan opettaja näkee oppilaan lukemat kirjat. Tulostaulukossa ei oppilaita erotella vaan ainoastaan luokan yhteistulos on näkyvillä.

Jos luokkasi haluaa mukaan peliin, ota yhteys omaan kirjastoosi. Voit myös kysyä mahdollisuudesta saada koululle esimerkiksi peliesittelyä tai kirjavinkkausta

Kirjan paikka kirjastossa

Jokaisella kirjalla on kirjastossa oma paikkansa, mikä helpottaa kovasti kirjan löytymistä. Laitathan kirjan aina siihen paikkaan hyllyssä, mistä löysit sen. Jos et muista, mistä otit kirjan, niin tuo se palautushyllylle. Kallen ja Keijon kirjastoluokka-animaatio selventää asiaa.

Näistä linkeistä löydät lisää ohjeita kirjastonkäyttöön sekä Eepos-kirjaston käyttösäännöt.

Linkkivinkkejä

Aparaattisaari on tarinallinen oppimisympäristö esiopetusikäisille

Lukemo on Lastenkirjainstituutin ylläpitämä portaali, josta löytyy lukuvinkkejä ja muita työkaluja lukemiseen.

Sivupiiri on lasten- ja nuortenkirjallisuuteen keskittyvä sivusto, josta löytyy runsaasti kirjavinkkejä.

Risingshadow on scifi- ja fantasiakirjallisuuteen keskittyvä sivusto.

Lukuliike-sivuilla on paljon lukemiseen liittyvää materiaalia ja tehtäviä.

Lukusilta on tukea lukemisen sujuvuuteen tarjoava sivusto esim. oppilaille, joilla suomi on toisena äidinkielenä tai lukivaikeuksia omaaville.

Seppo.io on pelillisen oppimisen työkalu. Mahdollisuus kokeilla ilmaiseksi 30 päivää. Sisältää myös kirjallisuusaiheisia pelejä.

Mediakasvatuskeskus Metkan sivuilla on mediakasvatukseen liittyvää tietoa ja oppimateriaalia.

Mediakasvatusseuran sivuilta löytyy tietoa ja materiaalikoosteita liittyen medialukutaitoon ja mediakasvatukseen.

Takaisin etusivulle

Loading