Vetelin logo.

Asiakkaana kirjastossa

Oikopolut sisältöön

Eepos-kirjastokimppa
Kirjastokortti ja tunnusluku
Laina-ajat
Lainan uusiminen
Aineiston varaaminen
Kaukolainaus
Maksut
Tilat ja laitteet
Käyttösäännöt
Tietosuojaseloste

Eepos-kirjastokimppa

Vetelin kirjasto on osa 22 kunnan muodostamaa Eepos-kirjastokimppaa. Eepos-kirjastoihin kuuluvat seuraavien kuntien ja kaupunkien yleiset kirjastot: Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Perho, Seinäjoki, Soini, Teuva, Veteli, Vimpeli sekä Ähtäri.

Eepos-Finna-verkkokirjastosta löytyy kaikkien yllämainittujen kuntien yleisten kirjastojen aineisto ja se on käytettävissäsi, jos sinulla on kirjastokortti johonkin yllämainittuun kirjastoon.

Verkkokirjastossa voi uusia lainoja, tehdä varauksia, katsoa ja päivittää omia tietojaan sekä tehdä suosikkilistoja ja asettaa uutuusvahteja.Verkkokirjastoon kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla, jonka saat kirjastosta.

Varaukset entisen YTY-kimpan kirjastoista (Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Lehtimäki, Perho, Soini, Vimpeli) ovat edelleen maksuttomia, mutta muista Eepos-kirjastoista tulevasta aineistosta peritään kuljetusmaksu, kaksi euroa. Lainat voi palauttaa mihin tahansa Eepos-kirjastoon ilman maksua.

Verkkokirjastossa voi myös maksaa kirjastomaksuja.

Kirjastokortti ja tunnusluku:

Jos sinulla on voimassa oleva kortti johonkin Eepos-kimppaan kuuluvaan kirjastoon, et tarvitse vaihtaa korttia, vanha kortti käy hyvin. Tarkista kuitenkin ensimmäistä kertaa asioidessasi, että kaikki yhteystietosi ovat ajantasalla.

Mikäli korttia ei vielä ole, saat kirjastokortin ja tunnusluvun, kun esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus ja täytät asiakkuushakemuksen. Ensimmäinen kortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kortista peritään kolmen euron maksu. Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen.

Olet vastuussa aineistosta, jonka olet lainannut. Jos aineisto on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla, aineistosta vastaa vastuuhenkilö. Tutustu käyttösääntöihin. Sitoudut noudattamaan niitä, kun saat kirjastokortin tai suostut vastuuhenkilöksi.

Tarvitset tunnusluvun esimerkiksi silloin, kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Eepos-verkkokirjastossa. Tunnusluvun saat mistä tahansa Eepos-kirjastosta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen.

Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksista kirjastoon. Yhteystietoja ovat nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Osoitetietojen muutokset voi ilmoittaa myös Eepos-verkkokirjaston kautta.

Laina-ajat:

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta
Seuraavilla aineistoilla laina-aika on 14 vrk:
– DVD-, Blue-ray-levyt ja konsolipelit
– pikalainat

E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 14 tai 28 vrk. Muissa aineistoissa voi olla yksilöllisiä laina-aikoja. Joissakin kirjastoissa varatuimpien kirjojen laina-aika on 14 vrk, kunnes varausjono lyhenee.

Kun lainan eräpäivä lähestyy, saat siitä ennakkovaroituksen sähköpostilla, jos kirjastolla on sähköpostiosoitteesi.
Lainakuitissa ja Eepos-verkkokirjastossa ilmoitettu päivämäärä on sitova, vaikka et olisi saanut ennakkovaroitusta laina-ajan päättymisestä.

Voit palauttaa lainan mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Poikkeuksia ovat kirjastojen erikoisaineistot, kuten urheiluvälineet. Henkilökunta kirjaa palautusluukkuun jätetyn aineiston palautuneeksi vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Palautusluukkuun jätetystä aineistosta voi siis kertyä myöhästymismaksuja, kunnes palautus on kirjattu. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on omalla vastuullasi.

Lainan uusiminen:

Voit uusia lainasi enintään 10 kertaa, jos kukaan muu ei ole varannut aineistoa. Lainat voi uusia Eepos-verkkokirjastossa, kirjastossa henkilökunnalta tai puhelimitse. Kun uusit lainoja verkkokirjastossa, tarkista aina, että uusi eräpäivä tallentuu lainaustietoihisi. Myöhästymismaksut alkavat kertyä kaksi päivää lainaustiedoissa olevan eräpäivän jälkeen. Jos uusi eräpäivä ei tallennu, ota yhteys kirjastoon.

Aineiston varaaminen:

Vetelin kirjaston asiakkaana voit tehdä aineistoon joko normaalivarauksen entisten YTY-kirjastojen varauskokoelmaan tai seutuvarauksen muiden Eepos-kirjastojen varauskokoelmaan. Normaalivaraus on maksuton ja kohdistuu entisen YTY-kimpan (Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Lehtimäki, Perho, Soini, Veteli, Vimpeli) kirjastojen aineistoon. Noutopaikaksi on valittava joku näistä kirjastoista.

Seutuvaraus kohdistuu YTY-kimpan ulkopuolella olevien Eepos-kirjastojen aineistoihin. Seutuvaraukseen tulee 2 euroa/nide kuljetusmaksu. Voit valita noutopaikaksi minkä tahansa Eepos-kirjaston. Varaamasi aineisto kuljetetaan valitsemaasi kirjastoon. Jos jätät varauksen noutamatta tai perumatta ennen noutoajan (7 vrk) päättymistä, siitä seuraa 1 euron maksu.

Kirjakuljetus tuo varatun aineiston Vetelin kirjastoon perjantaisin. Kun varattu aineisto saapuu kirjastoon, lähtee siitä ilmoitus valintasi mukaan joko tekstiviestinä, sähköpostina tai soittamalla.

Kaukolainaus:

Tarvittaessa kirjasto tilaa sinulle lainaksi aineistoa muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainaus on maksullista. Kotimaan kaukolaina maksaa 7 euroa, kaukolaina muista Pohjoismaista 10 euroa ja Pohjoismaiden ulkopuolelta 20 euroa. Voit lähettää kaukolainapyynnön myös sähköpostitse osoitteeseen veteli.kunnankirjasto@veteli.fi


Kun tarvitset tietoa

Kirjaston henkilökunta etsii sinulle tietoa ja opastaa tiedon itsenäisessä etsimisessä. Kirjasto tarjoaa monipuoliset välineet itsenäiseen tiedonhakuun. Seuraavien vinkkien avulla pääset alkuun ja lisää apua voit kysyä omasta kirjastostasi.

Suunnittele tiedonhaku

  • Aluksi kannattaa miettiä omaa aihetta ja purkaa se yksittäisiksi sanoiksi.
    Esimerkki: Aiheena lasten tietokoneen ja internetin käyttö -> lapset, tietokoneet, taulutietokoneet, internet, sähköposti, sosiaalinen media…
  • Kirjastojen tietokantoihin teosten sisältö on kuvailtu asiasanojen avulla. Asiasanat kertovat mitä aiheita teos käsittelee. Monissa tietokannoissa on mahdollisuus käyttää myös vapaasanahakua (haku millä tahansa sanalla), mutta tarkempia tuloksia saa asiasanoja käyttämällä.
  • YSO – Yleisestä suomalaisesta ontologiasta (Finto) voit tarkistaa ovatko yllä mietityt sanat asiasanoja. Varsinkin siinä tapauksessa YSOa kannattaa käyttää, jos itse keksimillä sanoilla et tietoa löydä. YSOsta voit saada myös lisävinkkejä hakusanoiksi.
  • Kaunokirjallisuuden asiasanoja voit etsiä Verkko-Kaunokista ja musiikin asiasanoja YSO – Yleisestä suomalaisesta ontologiasta (Finto).
  • Tietoa omasta aiheesta voit etsiä koneella tai selaamalla kirjoja suoraan hyllyllä. Jos haluat  selailla kirjoja, kannattaa selvittää missä luokassa oman aiheen kirjat ovat. Luokan voit tarkistaa Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmästä (YKL).
    Esimerkki: Aiheena hiihtoon liittyvät kirjat -> hiihto kuuluu luokkaan 79.12 talviurheilu

Etsi kirjoja ja muuta aineistoa kirjastojen tietokannoista ja muista hakupalveluista

  • Eepos-verkkokirjasto – 22 kunnan kirjastojen verkkopalvelu tiedonhakuun, varauksentekoon ja lainojen uusintaan
  • SeAMK-Finna – tietokannasta löytyvät Seinäjoen korkeakoulukirjaston kirjat, lehdet, e-aineistot ja opinnäytetyöt. Siellä voi tehdä tiedonhakuja ja varauksia sekä uusia lainoja.
  • Melinda – haku suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kirjastojen aineistosta
  • Vaari – haku Varastokirjaston aineistosta
  • Fennica – Suomen kansallisbibliografia
  • Viola – Suomen kansallisdiskografia
  • Fono – Äänitetietokanta, joka on kirjastokäyttöön muokattu versio Yleisradion äänilevystön Fono-tietokannasta.
  • Finna – Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aarteet samalla haulla
  • Porstua – Paikallistietoa sisältävä tietokanta, josta löytyy kokotekstiartikkeleita, valokuvia, digitoituja kirjoja, artikkeliviitteitä, pienpainatteita ja haastatteluja.
  • Ulkomaisia kirjastoja – kirjastohakemistoja ja kokoelmatietokantoja eri maista

Etsi lehtiartikkeleita

  • Arto – Voit hakea kotimaisia artikkeleita aiheen perusteella, tietokannasta saat tiedon siitä missä lehdessä artikkeli on ilmestynyt.
  • Kirjaston lehtiluettelot – tarkista tuleeko etsimäsi lehti kirjastoon
  • eMagz – Voit tehdä hakuja pieneen kokoelmaan kotimaisia aikakauslehtiä viimeisen vuoden ajalta kirjaston koneilla.
  • ePress – Voit lukea ja tehdä hakuja kotimaisiin sanomalehtiin. Tietokanta on käytössä vain kirjaston tietokoneilla, max. kaksi yhtäaikaista käyttäjää.
  • DOAJ (Directory of Open Access Journals) – Hakemisto verkossa vapaasti saatavana olevista tieteellisistä aikakauslehdistä. Palvelun tavoitteena on kattaa kaikki aihealat, ja tietoja lehdistä kootaan julkaisumaasta ja kielestä riippumatta.

Etsi tietoa internetistä


Maksut

Myöhästymismaksut:

  • 20 senttiä/laina/kalenteripäivä.
  • Myöhästymismaksua kertyy kahden päivän jälkeen kaikilta eräpäivän jälkeen
    tulevilta kalenteripäiviltä enimmäismäärään saakka. Maksujen enimmäismäärä on
    kolme euroa per laina.
  • Lasten- ja nuortenosastojen aineistoista ei peritä myöhästymismaksuja. Jos myöhästymisestä seuraa perintäkuluja,
    kulut peritään myös lasten- ja nuortenaineistoista.

Aineiston varaaminen:

  • Normaalivaraus entisten YTY-kirjastojen (Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi,
    Lehtimäki, Perho, Soini, Veteli ja Vimpeli) kokoelmista on maksutonta.
  • Seutuvarauksesta (= muista Eepos-kirjastoista tehdystä varauksesta) aiheutuu 2
    euron kuljetusmaksu/teos. Muita Eepos-kirjastoja ovat seuraavien kuntien yleiset
    kirjastot: Alavus, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki,
    Kauhava, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lapua, Seinäjoki, Teuva ja Ähtäri

Noutamaton varaus:

  • 1 euro/varaus.
  • Jos varausta ei nouda tai peru viimeiseen noutopäivään mennessä, peritään siitä 1
    euron maksu.

Kaukolainamaksu:

  • Kotimaan kaukolaina maksaa 7 euroa. Kaukolaina muista Pohjoismaista on 10 euroa
    ja Pohjoismaiden ulkopuolelta 20 euroa.

Kadonnut/vahingoittunut aineisto:

  • Korvattavat summat ovat tapauskohtaisia ja
    niistä sovitaan erikseen kirjaston kanssa.

Kirjastokortti:

  • Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Uusi kortti kadonneen tai rikkoutuneen tilalle maksaa 3 euroa.

Kirjaston tilat ja laitteet

Tutkijanhuone

Kirjastossa on pieni huone, kooltaan muutama neliö, jonka voi varata opiskelu- tai työkäyttöön kahdeksi tunniksi tai sopimuksen mukaan. Huoneessa on käytettävissä tietokone ja skanneri.

Tietokoneet

Vetelin kirjastossa on neljä tietokonetta asiakkaiden käytössä. Kaikki koneet on varustettu Office-toimisto-ohjelmistolla.
Yksi koneista on tarkoitettu nopeaan (enintään 15 min.) sähköpostinlukuun ja tiedonhakuun. Siihen ei voi varata aikaa. Asiakaspalvelutiskin päässä on varauslista, josta voit varata muille koneille käyttöaikaa.

Neljälle asiakaspäätteelle voi varata ajan seuraavin periaattein:

  1. Tunniksi kerrallaan omalla nimellä.
  2. Yhdelle asiakkaalle yksi varaus päivässä.
  3. Seuraavan ajan voi varata, kun edellinen aika on käytetty.
  4. Jos varaaja ei ole 10 minuutin kuluessa varatun ajan alkamisesta saapunut paikalle, kone on muiden käytettävissä. Olethan ystävällinen ja ilmoitat, jos et käytä varaamaasi aikaa.
  5. Epäasiallisesta käytöstä henkilökunta voi määrätä henkilökohtaisen käyttökiellon.

 Kopiokone ja tulostimet

Mustavalkokopioiden hinta on 50 snt/valotus ja värikopioiden 68 snt/valotus. Kaikilta asiakaspäätteiltä on tulostusmahdollisuus. Mustavalkotulosteet maksavat 50 snt/kpl ja väritulosteet 68 snt/kpl.

Langaton verkko (WLAN)

Kirjastossa toimii avoin langaton verkko KasenetOpen. Sen kautta asiakkaat voivat käyttää nettiä omilla kannettavilla koneillaan.

Skanneri

Tutkijanhuoneessa on skanneri asiakkaan itsepalvelukäyttöön.

Kirjaston tiloissa käytettävät tabletit

Voit myös lainata palvelutiskiltä tabletin. Kokeile lainata e-kirja, lukea e-lehtiä tai surffaile muuten vain! Tabletin laina-aika on kaksi tuntia ja se toimii vain kirjaston tiloissa. Kaikki käyttäjätietosi pyyhkiytyvät pois automaattisesti palauttaessasi laitteen.Lainaamiseen tarvitset oman kirjastokorttisi. Vastuu laitteesta on sillä, jonka kortilla se on lainattu.

Eepos-kirjastoilla yhteiset käyttösäännöt

Käyttösäännöt koskevat kaikkia Eepos-kirjastoja. Käyttösäännöt ovat voimassa 1.2.2017 lähtien. Kirjasto on avoin kaikille. Eepos-kirjastojen kokoelmia, palveluja ja asiakastiloja voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat näitä käyttösääntöjä.

Eepos-kirjastoihin kuuluvat seuraavien kuntien ja kaupunkien yleiset kirjastot: Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Perho, Seinäjoki, Soini, Teuva, Veteli, Vimpeli sekä Ähtäri.

Kirjastossa voit

  • lainata kirjoja ja muuta materiaalia
  • lukea lehtiä ja kirjoja
  • opiskella
  • oleskella
  • käyttää kirjaston laitteita
  • osallistua erilaisiin tapahtumiin

Eepos-kirjastojen omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä henkilökunnan ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Jos tarvitset apua kirjaston käytössä, kysy apua ja neuvoa henkilökunnalta.


Käyttösäännöt

Tutustu käyttösääntöihin. Sitoudut noudattamaan niitä, kun saat kirjastokortin tai suostut vastuuhenkilöksi. Ajantasaiset käyttösäännöt ovat myös Eepos-kirjastojen verkkopalvelussa osoitteessa www.eeposkirjastot.fi Kirjastoissa olevien tilojen ja laitteiden käytöstä on erilliset ohjeet ja säännöt, jotka löydät kirjastojen omilta kotisivuilta.

Kirjastokortti ja tunnusluku

Lainaamiseen ja joidenkin palveluiden käyttämiseen tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun.

Kirjastokortin hankkiminen

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat mistä tahansa Eepos-kirjastosta. Saat kortin, kun esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Se voi olla esimerkiksi passi, ajokortti tai poliisin myöntämä henkilökortti. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään kolmen euron maksu.

Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen.

Yhteisö voi yleensä saada käyttöönsä yhteisökortin. Yhteisökortin säännöistä saat lisätietoa käyttösääntöjen lopussa.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Olet vastuussa aineistosta, jonka olet lainannut. Jos aineisto on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla, aineistosta vastaa vastuuhenkilö.

Lainausautomaatilla lainaamiseen tarvitset tunnusluvun. Se suojaa väärinkäytöksiä vastaan.

Ilmoita heti kirjastokortin katoamisesta

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Voit tehdä ilmoituksen mihin tahansa Eepos-kirjastoon.

Kirjaston työntekijät poistavat käytöstä kirjastokortin, joka on ilmoitettu kadonneeksi. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Tunnusluvun hankkiminen

Joihinkin kirjaston palveluista tarvitset kirjastokortin lisäksi henkilökohtaisen tunnusluvun. Tarvitset tunnusluvun, kun käytät lainausautomaattia tai haluat esimerkiksi varata käyttöösi kirjaston tietokoneita. Tarvitset tunnusluvun myös, kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Eepos-verkkokirjastossa. Saat tunnusluvun mistä tahansa Eepos-kirjastosta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksista kirjastoon. Yhteystietoja ovat nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Osoitetietojen muutokset voi ilmoittaa myös Eepos-verkkokirjaston kautta.

Asiakastiedot ovat luottamuksellisia

Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus. Eepos-kirjastojen asiakasrekisteriin tallennetut tiedot ovat luottamuksellisia, eikä niitä luovuteta ulkopuolisten käyttöön. Perintätoimistolle luovutetaan tiedot niistä rekisteröidyistä, joiden lainaama aineisto on palauttamatta ja aineistosta lähtenyt lasku maksamatta 14 vuorokautta laskun eräpäivän jälkeen. Muutoin tietoja luovutetaan vain asiakkaan tai hänen laillisen edustajansa nimenomaisen suostumuksen tai tietojen luovuttamiseen oikeuttavan lainsäännöksen perusteella.

Voit tarkistaa itseäsi koskevat tiedot, kun olet todistanut henkilöllisyytesi. Vastuuhenkilö voi saada tietoa huollettavansa myöhässä olevista lainoista ja maksamattomista maksuista. Eepos-kirjastojen asiakasrekisterin rekisteriseloste on nähtävillä kirjastoissa ja Eepos-kirjastojen verkkosivuilla.

Lainaus ja palautus

Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin tai kirjaston hyväksymän henkilökortin.

Kuvatallenteiden lainauksessa kirjastot noudattavat ikärajoja, jotka on asettanut Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö.
Kuvatallenteita ovat esimerkiksi pelit ja elokuvat.

Laina-aika ja eräpäivä

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta.
Seuraavilla aineistoilla laina-aika on 14 vuorokautta:
– pikalainat
– DVD-, Blu-ray-levyt ja konsolipelit

E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 14 vrk tai 28 vrk. Muissa aineistoissa voi olla yksilöllisiä laina-aikoja. Joissakin kirjastoissa on varatuimpien kirjojen laina-aika on 14 vrk, kunnes varausjono lyhenee.

Kun lainaat aineistoa, saat lainoistasi kuitin. Siinä ilmoitetaan aineiston eräpäivä eli viimeinen palautuspäivä. Laina-aika päättyy eräpäivänä, kun kirjaston aukioloaika päättyy.

Kun lainan eräpäivä lähestyy, saat siitä ennakkovaroituksen sähköpostilla, jos kirjastolla on sähköpostiosoitteesi. Jos et halua ennakkovaroitusta, ilmoita siitä kirjastoon.

Lainakuitissa ja Eepos-verkkokirjastossa ilmoitettu palautuspäivä on sitova, vaikka et olisi saanut ennakkovaroitusta laina-ajan päättymisestä. Kirjastot eivät voi vaikuttaa häiriöihin tietoliikenneyhteyksissä. Siksi nämä häiriöt eivät vähennä mahdollisia maksuja.

Lainan palauttaminen

Voit palauttaa lainan mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Poikkeuksia ovat kirjastojen erikoisaineistot, esimerkiksi urheiluvälineet. Ne täytyy palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on lainattu. Halutessasi voit saada palautuksesta kuitin.

Joissakin kirjastoissa on palautusluukkuja, joihin lainat voi palauttaa silloin, kun kirjasto on kiinni. Jos palautat aineiston palautusluukun kautta, et saa palautuksesta kuittia.

Henkilökunta kirjaa palautusluukkuun jätetyn aineiston palautuneeksi vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Palautusluukkuun jätetystä aineistosta voi siten kertyä myöhästymismaksuja, kunnes palautus on kirjattu. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on omalla vastuullasi.

Lainan uusiminen

Voit uusia lainasi enintään 10 kertaa, jos kukaan muu ei ole varannut aineistoa. Lainat voi uusia Eepos-verkkokirjastossa, kirjastossa henkilökunnalta tai puhelimitse.
Pikalainoja ja e-kirjoja ei voi uusia.
Kun uusit lainoja verkkokirjastossa, tarkista aina, että uusi eräpäivä tallentuu lainaustietoihisi. Myöhästymismaksut alkavat kertyä kaksi päivää lainaustiedoissa olevan eräpäivän jälkeen. Jos uusi eräpäivä ei tallennu, ota yhteys kirjastoon.

Aineiston varaaminen

Eepos-kirjastoilla on useita, eri kirjastojen kokoelmista muodostuvia varauskokoelmia. Varauskokoelmalla on yhteinen varausjono.

Normaalivaraus kohdistuu yhden varauskokoelman aineistoon. Noutopaikaksi on valittava joku tähän varauskokoelmaan kuuluvista kirjastoista. Normaalivaraus ei maksa mitään.

Seutuvaraus kohdistuu toisen varauskokoelman aineistoon. Voit valita noutopaikaksi minkä tahansa Eepos-kirjaston. Varaamasi aineisto kuljetetaan valitsemaasi kirjastoon. Yhden seutuvarauksen kuljetus maksaa kaksi euroa.

Voit varata aineistoa Eepos-verkkokirjaston kautta tai missä tahansa Eepos-kirjastossa. Kirjaston omista kokoelmista varaaminen ei maksa mitään. Jos jätät varauksen noutamatta tai perumatta ennen noutoajan päättymistä, se maksaa yhden euron.

Kun varaamasi aineisto on tullut kirjastoon, saat siitä ilmoituksen. Voit valita ilmoitustavaksi joko sähköpostin, tekstiviestin tai kirjeen. Varatun e-kirjan ilmoituksen saat aina sähköpostitse.

Pikalainoja ei voi varata.

Kaukolainaus

Tarvittaessa kirjastot tilaavat sinulle lainaksi aineistoa muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainaus on maksullista. Kotimaan kaukolaina maksaa 7 euroa, kaukolaina muista Pohjoismaista maksaa 10 euroa ja Pohjoismaiden ulkopuolelta 20 euroa.

Lainausoikeus

Voit menettää lainausoikeuden seuraavista syistä:
– jos et ole palauttanut aineistoa, joka on myöhässä ja josta kirjasto on lähettänyt laskun
– jos maksuja on 7 euroa tai enemmän.

Saat lainausoikeuden takaisin
– kun palautat myöhässä olevan aineiston
– ja kun maksat kaikki kertyneet maksut.

Maksut ja perintä

Maksut
Jos palautat tai uusit lainaamasi aineiston eräpäivän jälkeen, sinun täytyy maksaa myöhästymismaksu. Myöhästymismaksu on 20 senttiä per laina per myöhästymisvuorokausi.

Myöhästymismaksua kertyy kahden päivän jälkeen kaikilta eräpäivän jälkeen tulevilta kalenteripäiviltä enimmäismäärään saakka. Maksujen enimmäismäärä on kolme euroa per laina.

Myöhästymismaksut kirjautuvat asiakastietoihin, jos palautat tai uusit aineiston myöhässä. Voit maksaa myöhästymismaksut kirjastossa. Myöhästymismaksuista ei lähetetä erillistä laskua kotiin.

Lasten- ja nuortenosastojen aineistoista ei peritä myöhästymismaksuja. Jos myöhästymisestä seuraa perintäkuluja, kulut peritään myös lasten- ja nuortenaineistoista.

Jos kadotat tai vahingoitat kirjaston aineistoa, sinun täytyy korvata se.

Palautuskehotus

Jos lainaamasi aineisto on myöhässä, kirjasto lähettää siitä palautuskehotuksen tekstiviestillä, sähköpostitse tai kirjeitse.

Palautuskehotuksia lähetetään kolme. Ensimmäinen lähetetään 7 vuorokauden kuluttua eräpäivästä, toinen 21 vuorokauden kuluttua eräpäivästä ja kolmas 42 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

Lasku

Kun lainaamasi aineisto on 142 vuorokautta myöhässä, kirjasto lähettää siitä laskun. Jos aineisto on tallella, se pitää palauttaa kirjastoon ja maksaa kaikki kertyneet maksut. Jos aineisto on kadonnut tai turmeltunut, se täytyy korvata laskun mukaisesti.

Jatkoperintä

Jos et palauta tai korvaa lainaamaasi aineistoa, laskut lähetetään jatkoperintään. Tällöin sinulta perii maksut perintätoimisto, joka lisää maksuihin perintäkulut.

Perintä koskee myös alle 18-vuotiaan lainaamaa aineistoa sekä lasten- ja nuortenaineistoa. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta on vastuussa vastuuhenkilö.

Korvaukset

Jos aiheutat vahinkoa kirjaston omaisuudelle, sinun pitää korvata vahingot. Kirjasto ei vastaa niistä vahingoista, joita laitteisiisi on mahdollisesti tullut, kun olet käyttänyt kirjaston tallenteita.

Käyttöoikeuden menetys

Käyttöoikeuden menetys tarkoittaa määräaikaista kieltoa kirjaston käytölle. Käyttöoikeuden menettää, jos kiellosta huolimatta häiritsee muita asiakkaita tai henkilökuntaa tai turmelee kirjaston omaisuutta.
Häiritsevää käyttäytymistä on myös päihtyneenä esiintyminen tai omien päihteiden nauttiminen kirjaston tiloissa.
Käyttöoikeuden menetys voi kestää vuorokaudesta 30 vuorokauteen.
Käyttöoikeuden menetyksen määrää kirjaston johtaja tai hänen valtuuttamansa kirjaston työntekijä. Ennen käyttökiellon antamista kaikki osapuolet voivat esittää oman näkemyksensä tapahtuneesta.
Kielto annetaan vähäisissä tapauksissa suullisesti ja muuten kirjallisesti. Kiellosta tulee merkintä kirjaston asiakasrekisteriin ja merkintä poistetaan, kun käyttöoikeus palautuu määräajan kuluttua.

Yhteisökortti

Päiväkoti, koulu, yritys tai muu yhteisö voi yleensä saada yhteisökortin. Yhteisöasiakkaan käyttösäännöt ovat kuntakohtaisia. Kysy niitä kirjastostasi.

Tiedotus

Eepos-kirjastojen ajantasaiset käyttösäännöt ovat luettavissa kirjastojen kotisivuilla. Saat tietoa käyttösäännöistä myös kirjastojen henkilökunnalta. Eepos-käyttösääntöjä voidaan muuttaa vain kuntien yhteisellä päätöksellä.

Eepos-johtoryhmä on hyväksynyt nämä käyttösäännöt 21.12.2016.



Tietosuojaseloste

Eepos-kirjastot ylläpitää Aurora-kirjastojärjestelmän asiakasrekisteriä. Asiakasrekisteriä käytetään Eepos-kirjastojen asiakassuhteiden hallintaan (kirjasto- ja tietopalvelujen järjestäminen, Kirjastolaki 1492/2016, 3 §).

Kirjastojärjestelmän käyttöpalvelun toimittaja huolehtii tietojen teknisestä suojauksesta. Järjestelmän käyttö on suojattu käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Tietoja käsitellään luottamuksellisesti ja henkilökuntaa sitoo vaitiolovelvollisuus.

Asiakas voi omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan tarkastella omia tietojaan sekä määritellä ja muuttaa omia palvelujen käyttöasetuksiaan kirjastojen verkkopalvelussa Eepos-verkkokirjastossa.

Takaisin etusivulle

Loading